Contact:

Keikkatilaukset
ja muut meilit:

duosirtaki@gmail.com

Next concert:

28.6. Kreikkalainen risteily Rudolfinalla Turusta Naantaliin

Share |

Marcos Vamvakaris     Μάρκος Βαμβακάρης

1905 - 1972

vamvakaris_ja_busuki.jpg

Marcos syntyi Syroksen saarella ja muutti jo nuorena Pireuksen satamakaupunkiin, aikaan jolloin rebetika -musiikki syntyi. Legendaarinen kokoonpano syntyi Jorgos Batiksen, Stratos Pagioumtziksen ja Anestis Deliaksen kanssa.

Marcoksen kuuluisin kappale on Fragossiriani vuodelta 1935, kappaletta on varioitu monin tavoin ja ja sitä soittavat kaikki busukistit. Alkuperäinen versio on nopeampi kuin nykyisin soitettu, paremminkin hasaposerviko kuin hassapiko.

Marcos Vamvakariksen musiikki on tyylipuhdasta rebetikaa, eikä hän koskaan innostunut sähköisestä nelikuoroisesta modernista busukista. Toki aikojen muuttuminen kuuluu levytyksissä, tekniikassa ja soundeissa 50-60-luvuilla.

Syroksella järjestetään vuosittain musiikkitapahtuma Marcoksen kunniaksi ja saarelaiset ovat hyvin ylpeitä siitä. Hänen poikansa, Stelios Vamvakaris on myös kuuluisa, mutta paremmin virtuoosi-busukistina kuin säveltäjänä. Stelios esiintyi Suomessa Savoy-teatterissa 1990-luvun alussa ja YLE radioi konsertin.

Kuvassa Marcos pitelee Terzivasian -busukia, eli legedaarisen Zozef Terzivasianin valmistamaa soitinta. Hyvänä tuntomerkkinä on iso neilikkakuvia virityskoneiston päässä.